Quito & Latacunga

Na een hele dag reizen (uur vertraging op de Galapagos, 1,5 durende vlucht in businessclass! (geen idee waarom) naar Guayaquil en toen van Guayaquil een 8 uur durende busrit) zijn we om half 4 ’s nachts aangekomen in Quito, de hoofdstad van Ecuador. We hadden ook 30 min kunnen doorvliegen vanuit Guayaquil, maar dit kostte 90 dollar p.p. Streep dit af tegen 10 dollar p.p met de bus en je weet waarom we de bus in gingen. Een lange busreis in Ecuador is trouwens wel een ervaring op zich. Alle nodige veiligheidsmaatregelen worden getroffen! Je bagage krijgt een nummertje, iedereen wordt gefouilleerd en gefilmd bij het instappen en tijdens de reis zijn er nog een paar politie controles waarbij iedereen de bus uit moet en ze alles nog een keer checken.

De volgende dag zijn we alweer om 8 uur opgestaan om te vertrekken naar Otavalo. Dit dorpje staat bekend om zijn markten. Hier moest je vroeg bij zijn, want anders waren ze al weer weg. Na een busrit van een uur binnen Quito kwamen we aan op het busstation op zoek naar een bus die ons naar Otavalo kon brengen. Helaas stond daar een rij van meer dan 2 uur. Wij kregen een taxirit aangeboden van 12 dollar p.p. (ipv 2 dollar met de bus voor een rit van 2.5 uur). Oververmoeid hebben wij dit aanvaard.  Eenmaal aangekomen was het een leuk dorpje met een (ietwat toeristische) markt. We hebben daar rondgelopen en eigenlijk niets gekocht. Wel veel inspiratie opgedaan voor eventuele dingen die we willen gaan kopen in de toekomst. Tijd om weer terug te gaan met de bus.

Op zondag is eigenlijk alles dicht in Quito. Wij besloten om naar El Teleferico te gaan. Dat is de kabelbaan die naar de top van de Pichincha Vulkaan gaat. Dat is op ongeveer 4.000 meter (Quito ligt op 2.900). Het uitzicht over de stad is heel mooi! Wat een stad zeg! Op de terugweg stapten we in ons karretje om naar beneden te gaan, stapten er twee locals in en we raakten aan de klets. Ze waren onder de indruk van ons Spaans en vroegen wat we gingen doen. Rens wees naar zijn tas en dat hij een nieuwe wilde kopen. (Ja onze daypack van onze vorige reis is helaas niet meer :( )

Deze mensen zeiden dat ze gingen lunchen in een shopping mall dus als we mee wilden rijden mocht dat. Wederom dachten wij dat dit niet echt kon zijn, maar na gezellig gekletst te hebben in de auto (duurde een  half uur voordat we er waren) kwamen we aan bij de shopping mall en daar wensten ze ons succes en veel plezier. Wederom, Zuid-Amerika is geen Azie! Wat een aardige mensen. Dit was niet de eerste keer dat we zulke lieve, aardige mensen zijn tegengekomen. Elke keer zijn we weer op onze hoede (verpest in Azie denk ik), maar telkens blijken ze super aardig en behulpzaam te zijn.

De zoektocht naar een nieuwe tas duurde de hele middag, maar vanaf nu heeft Rens een nieuwe daypack (en een shirtje van Barcelona de Guayaquil).

Deze nieuwe tas moest de volgende dag maar uitgetest worden tijdens een stadswandeling door het historische centrum van Quito. Deze wandeling duurde 4 uur en bracht ons langs pleintjes, kerkjes, eetstalletjes langs de weg. Super leuk.

Link naar de foto’s van Quito en Otavalo

Tijd om te vertrekken naar onze volgende bestemming: Latacunga! Twee uur rijden, ten zuiden van Quito. Vanuit hier gaan we kijken wat we gaan doen,  naar de vulkaan Cotopaxi en/of het kratermeer van de Quilotoa, of toch de hele Quilotoa-loop?

We begonnen met een tripje naar het kratermeer van Quilotoa. Het meer ligt op pakweg 3.900 meter. Wij netjes voor 8en op het busstation… geen bus! Komt de ‘buspropper’ (heel normaal hier) naar ons toe en zegt, Quilotoa? Wij SI! Hij bellen en hij zegt: CORRER! (rennen) na een kilometer rennend door de straten van Latacunga (op 2.800 meter hoogte, is moeilijk rennen!) achter een jochie van een jaar of 11 aan, stond de bus op ons te wachten in een straatje. Daarin gesprongen kwamen wij twee Zwitsers tegen die wij op de boot op de Galapagos hadden ontmoet. Lekker toevallig weer! Rens was al niet zo lekker die ochtend en dat sprintje door de stad had hem ook geen goed gedaan. De bus duurde 1.5 uur en daarna achterin een pickup truck naar het meer. Daar aangekomen ging het weer met Rens. De Zwitsers wilden oefenen voor hun Cotopaxi summit de volgende dag. Die gingen een rondje om het meer. Wij wilde het rustig aan doen. Toch maar een beetje navragen en toen werd er ons verteld dat het 3-3.5 uur zou duren om hele maal rond het meer te gaan. Mooi! Het ging al weer wat beter met Rens dus hup! Vamos!

De tocht was toch iets heftiger dan gedacht, maar wel ontzettend mooi. Het pad liep precies op het randje van de krater, prachtig uitzicht dus met aan de ene kant het blauwe meer en aan de andere kant de bergen met kleine dorpjes. Na 1 uur moesten we echt een flinke berg op, (zie foto’s) na deze berg ging het niet zo goed meer met Rens.  Ook ik kreeg last van hoogte ziekte.. We waren aangesloten bij een groepje met een gids (die geen woord Spaans, Engels of iets sprak.. alleen de lokale Quechua taal). We dachten, ach nog een uurtje of 2 dan zijn we er.. Het werd een helse tocht van 5.45 uur waar we nu (3 dagen later) nog de vruchten van plukken. De tocht was echt super mooi! Maar op 4.000 meter hoogte zo lang rond klimmen is niet best.

Foto’s Latacunga

We zijn de volgende dag naar Baños vertrokken (ligt toch 1.000 meter lager). Rens is na 4 dagen nog steeds niet hersteld en Maaike wordt eigenlijk nu pas ziek… Gelukkig zitten we in een goed hotel wat echt niks kost, dus hier kunnen we weer even op krachten komen voordat we verder zuidelijk reizen richting Peru!

#lifeofabackpacker…

Tot de volgende keer, gezond en wel!

1 Reactie op Quito & Latacunga

  1. marloes schreef:

    Wat een heerlijk verhaal en wat doen jullie geweldige dingen! Geweldig! En wat een prachtige fotos ook! Rustig aan daar en wel een beetje goed uitzieken!! Liefs xxxx

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>