Havana

Vol goede moed en met heel veel zin in Cuba gingen we zaterdag 19 april naar het vliegveld van Cartagena voor onze vlucht naar Havana. Bleek onze vlucht gecanceld te zijn!! Het vliegtuig was nooit aangekomen vanuit Havana. Een behoorlijke domper. Zeker omdat we om 12.00 uur ’s middags zouden vliegen en nu pas de volgende dag om 17.00 uur (hopelijk), dus anderhalve dag minder in Cuba.. Cubana Air had alles wel goed geregeld. We kregen een hotel en alle maaltijden. Maar we zaten vlakbij het vliegveld, ver van het centrum, super saai! Dan maar naar de dichtstbijzijnde shopping mall..

Zondag de 20e kregen we het verlossende woord, we konden naar het vliegveld, onze vlucht was bevestigd! Er zaten maar een stuk of 20 man in het vliegtuig, dus daar kon nog wel wat bij, moeten ze gedacht hebben. Een complete loungeset en nog wat plastic stoeltjes in de businessclass en toen konden we gaan. Veiligheid? Por que? Rens vroeg zich af of er ook geiten op het dak werden gebonden. Maar goed, na 3 uurtjes stuiteren over de bergen van Colombia en de zee waren we in Havana, Cuba

’s Avonds laat kwamen we aan in onze eerste ‘casa particular’. Veel mensen verhuren  een of meerdere kamers van hun huis aan toeristen, waardoor je op een goedkope manier kan overnachten en het is ook nog eens heel leuk om bij de mensen thuis te slapen. Dat gaan we dus doen hier!

We werden hartelijk welkom geheten door een heel aardig, wat ouder stel (waarvan de man al meer dan genoeg rummetjes voor die dag had gedronken) in een mooi huis in Habana Vieja, het historische centrum van de stad.

De volgende dag vroeg op want ‘mama’ had het ontbijt al klaar en we zijn benieuwd naar de stad! Voor wie in de veronderstelling is dat een Havana een ‘hidden gem’ is komt bedrogen uit. Het ‘hidden’ kan er wel vanaf. De toerbussen rijden af en aan en veel mensen spreken vloeiend Engels. En dat is meestal een slecht teken, dan willen ze dus wat van je. Heel irritant die mensen die steeds vragen of je een taxi nodig hebt, een sigaar wil kopen of andere onzin. Maar dat mag de pret niet drukken, want Havana is fantastisch!!

Anders dan de rest van Zuid-Amerika is het zeker. Ten eerste heeft Cuba 2 munteenheden, moneda nacional (peso) en de CUC (peso convertible). CUC is de munteenheid die de toeristen vooral gebruiken, moneda nacional voor de lokalen. 1 CUC is 25 pesos. Geld kun je hier niet gewoon uit de pinautomaat halen, daarom hebben we een stapel euro’s bij ons om te wisselen en met een credit card kan je bij de bank ook geld krijgen, maar daar moet je wel even wat tijd voor uittrekken, want de rijen daar zijn niet normaal.

Verder vind je nergens supermarkten, alleen maar af en toe een klein winkeltje waar ze een paar producten hebben. Alle merken waar wij aan gewend zijn, Mac Donalds, Nike, etc zijn hier niet. Coca Cola is af en toe te verkrijgen. Straatverkopers die je in heel Zuid-Amerika om de paar meter vindt, zijn hier ook nauwelijks.

Mensen hebben weinig tot niets, maar smartphones e.d. zijn redelijk te verkrijgen. Internet is er nauwelijks en als het er al wel is, is het zo traag dat je sneller een kaartje kan sturen naar Nederland dan een berichtje via internet (zogezegd zo gedaan).

Wij zijn vooral in Havana Vieja geweest. We waren in de veronderstelling dat iedereen in een oude auto zou rijden, maar dat is helaas niet helemaal waar. Er zijn er nog steeds wel heel veel hoor, maar ze worden vooral als taxi gebruikt. De hele krakkemikkige door de lokalen waar ze met z’n 10en ingaan en de mooie gerestaureerde voor toeristen.

Puur is het niet meer. Daarvoor hadden we 15 jaar geleden hier moeten zijn. Mooi is het zeker. Je loopt door het ene naar het andere mooie straatje met prachtige oude huizen,  oude Amerikaanse auto’s en mensen die op straat zitten. We hebben kilometers lang door de stad gelopen.

Iedereen noemt Rens hier Che of ‘el commandante’. Niet zo gek ook met zo’n baard en kapsel! Hij is een echte lookalike. Che Guevara is naast Fidel de grootste politieke figuur en dat is wel duidelijk. Op welke hoek van de straat zie je Che of Fidel afgebeeld met leuzen over de revolutie, propaganda is hier overal! Mooi om te zien.

Natuurlijk hebben we nog even de echte toerist uitgehangen en zijn we naar het rum museum van Havana Club geweest! Na een nietszeggend toertje over rum (wat kan ons het eigenlijk schelen hoe dat gemaakt wordt..) mochten we de 7 jaar oude bruine rum proeven. Sterk spul..

Uiteraard hebben we ook het museum van de revolutie bezocht, waar vooral wordt uitgelegd hoe geweldig de revolutie is geweest voor het land en wat voor goede dingen Fidel en Che hebben gedaan. Cuba is idolaat van de revolutie en hoewel de waarheid altijd in het midden ligt zijn wij onder de indruk. Het museum is gevestigd in het paleis waar de president woonde die regeerde voor de revolutie. De kogelgaten van Che en Fidel zitten letterlijk in de muur.

Vervolgens kwamen we langs het hospitaal waar Maradonna heeft gelegen om van drugs en obesitas af te komen, door een meer ‘echte’ wijk van Havana zonder al de toeristen en langs de malecon, de boulevard aan de kust. Vanaf daar konden we echt niet meer en besloten we toch maar de toeristenprijs te betalen voor een taxi. Maar dan wel in een ‘Grease’ auto, een super mooie oude cabrio. En stiekem is dat gewoon leuk.

Dan de eeuwige kwestie, wat te eten. Dat is in Zuid-Amerika al een ding op zich, maar hier is dat nog erger. Aangezien er niet veel (goed) voedsel voor handen is of wat in onze prijsrange valt. Dus kom je meestal uit bij een in het vet zwemmende vis of een schoenleren lap vlees. En groenten? Wat is dat? Maar daar zijn we wel aan gewend geraakt. Dus als we iets dikker zijn, komt dat door het eten.

Maandag (Tweede Paasdag) zijn we naar de begraafplaats gegaan. Wederom een enorme begraafplaats met honderden graven. De bus ernaartoe is een oude Nederlandse bus van Connexxion, super grappig. Op de begraafplaats hebben we wat rondgelopen maar het werd al snel een beetje luguber toen ze een aantal graven aan het legen waren. De kist en al eruit, de zak met botten werd eruit gehaald en de kist en andere resten (kleding bijvoorbeeld) lieten ze lekker liggen.

Maar ook een paar graven en tombes gezien waar mooie verhalen of mythes bij horen. Daar hielden ze in Zuid-Amerika ook al zo van en dat is hier dus niet anders.

Vanaf daar zijn we naar het plein van de revolutie gelopen. Niks gezellig plein trouwens, gewoon een enorm open terrein, zo een waar ze in Rusland ook dol op zijn. Op het plein zijn de twee belangrijkste companen van Fidel afgebeeld, Che en Cienfuegos. Ziet er wel heel tof uit.

Daarna nog door de ‘winkelstraat’ van Havana gelopen. Deze bestaat uit een aantal lege winkels met ongeveer 5 tot 20 producten per winkel. Lekker communistisch. Niet fraai maar geeft wel een goed beeld van hoe het er hier aan toe gaat.

Havana is erg tegenstrijdig en heeft ons heel nieuwsgierig gemaakt naar de rest van het land. In he centrum is alles duur en lijkt het of alles voor handen is. Loop je daar iets vandaan zie je dat de lokale mensen eigenlijk niks hebben en kan je voor een paar CUC iets eten. Behoorlijk indrukwekkend!

Nu is het tijd voor de volgende bestemming, Viñales… Maar niet voordat je de foto’s hebt bekeken.

 

Besos

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>