La Paz

La Paz, de onofficiële/officiële hoofdstad van Bolivia!

Voor de niet lezers onder ons: hier de foto’s!

Deze stad ligt op 3100 tot 4100  meter. We zitten dus nog steeds lekker hoog! De stad is een tijd geleden (1538) gesticht omdat de Spanjaarden een stad wilde hebben tussen Cusco en Sucre. De dude die dit moest doen had een kruisje op een landkaart gezet, op de plek van La Paz, om daar te gaan settelen. Na 30 jaar is hij gillend naar huis gegaan. Later zijn de inheemse mensen er gaan wonen en daarna hebben de Spanjaarden het weer overgenomen.

De Spanjaarden hebben een grote kerk laten maken midden in La Paz. Dit moesten de inheemse mensen doen omdat de Spanjaarden het klimaat niet trokken (koud, warm, regen, hagel het kan allemaal op 1 dag).

Wij kwamen aan hadden een lekker stekje voor ons zelf geboekt. Maar dit hostel was niks, ver weg van alles en saai. Hierdoor besloten wij om de volgende dag onze intrek te nemen in het beruchte Loki hostel. Loki is een partyhostelketen in Zuid-Amerika. Onze Australische vrienden uit Copacabana hadden hier ook een bedje geboekt. Konden we gezellig mee party-en.

Wat hebben we allemaal gedaan in La Paz? De Red-cap ‘free’ walking tour’ was geweldig. De tour begon bij de beruchte San Pedro gevangenis. San Pedro is eigenlijk niet eens een echte gevangenis te noemen. Meer een soort resort voor criminelen. Iedereen wordt omgekocht, gevangenen kopen hun eigen cel en daar kunnen ze dan hun eigen meubels etc in zetten en ze zijn van alle gemakken voorzien. Vaak leven de vrouwen en kinderen van de criminelen ook in de gevangenis. De grootste criminelen hebben een appartement met keuken en meerdere slaapkamers. Hoeren komen voor het weekend langs en de beste cocaïne van de stad, komt uit deze gevangenis. Vroeger kon je als toerist een tour krijgen door de gevangenis (zie het boek: Marching Powder). Maar na een aantal verkrachtingen, overdoses en klachten van verschillende ambassades is het nu verboden. De red-cap tour nam ons verder mee door de stad en vertelde goede verhalen over het verleden en over de presidenten. Zo is er een president opgehangen aan een lantarenpaal (1950) nu hebben ze onder de die lantarenpaal een monument voor hem gemaakt. Ziet er echt niet uit.

Verder zijn er veel markten. Zo zijn we zelf naar de “sunday” market geweest. De grootste markt die we ooit hebben gezien. Hier wordt ten strengste aangeraden om niets van waardevolle spullen mee te nemen. Nou dat hebben we geweten. Rens werd op een druk punt omsingeld door 4 mensen die tegen hem aan begonnen te drukken. Hij hoorde zijn klittenband (van zijn fantastische mooie afritsbroek) open gaan. Hij deed zijn handen naar beneden en had daar een hand vast van een dame. Die begon te gillen dat het haar plastic tasje was en de anderen die tegen Rens aan duwden, waren ineens weg. Ja ja.. Dus tot zo ver onze eerste bijna bestolen moment. Niets gestolen, ervaring rijker. Op deze markt hebben we wel leuke souvenirtjes gekocht!

Ook is er een ‘heksen markt’.  Hier kan je je toekomst laten voorspellen aan de hand van coca bladeren en je kan hier alles kopen voor je rituelen voor de pachamama (moeder aarde). Zo moet je een bloedoffer doen als je een huis gaat bouwen. Een lama foetus is hiervoor uitermate geschikt. Wil je een groter huis of een winkel bouwen? Geen probleem, dan heb je een groter offer nodig. Gelukkig kan je hiervoor een dakloze of alcoholverslaafde gebruiken. Je lokt ze gewoon naar je bouwplaats en dan geef je je ze zoveel alcohol dat ze out gaan en dan begraaf je ze levend onder je fundering. Let op deze rituelen moeten goed uitgevoerd worden door een soort van priester en de bouwvakkers moeten erbij zijn! Anders gaan ze niet aan het werk!

Verder zijn de standaard food en vlees markten. Hier kan je de meest fantastische en ranzige dingen kopen.

Zoals al eerder vermeld hebben we hier ook een feestje gehad. Vooral Rens en de jongens gingen goed met de blood/jager/whatever bombs. Hierdoor hebben we een dagje bed gehouden i.p.v. sightseeing.  (M: ook leuk…. zucht” ) (R: “echt het was de hoogte!”)

Op dinsdag was er een totaal onbelangrijke (voor Bolivia dan) WK kwalificatie wedstrijd tegen Ecuador in het stadion. Gelukkig kost een kaartje niets, dus we gingen los met de plaatselijke bevolking. Naar het stadion gaan betekent hier vooral een dagje uit. Dus schelden op alles wat niet jouw kleur aan heeft, alles vreten wat voorbij komt lopen (wij deden daar vrolijk aan mee) en heeeeeel hard roepen dat die GVD bal naar VOOORRRUUUHHH moet! En zodra ze over de midden helft zijn, SCHIETTUUUUHH roepen.. En als hij dat dan niet doet, schelden.. Doet hij het wel.. een mager applausje.. Echt mooi om te zien hoe mensen hier meeleven met het voetbal.

Ook zijn we twee keer naar dezelfde film gegaan. Helaas had Maaike de eerste keer na 10 minuten haar strijd tegen haar eerder gegeten salade verloren en de film moest worden verruild voor een toilet en een bed. Twee keer ging het beter, alleen de film is vaaaaaaaagggg (The Master).

We hebben in La Paz veel rondgelopen en gewandeld en leuke dingen gegeten. Zoals bij een Nederlands restaurant. Normaal zijn we hier niet van maar we wilde onze Aussie friends een beetje trakteren op Nederlands voedsel. Dit bleek tevens de winnaar te zijn van tripadvisor 2013. Echt heel lekker gegeten (Hutspot en nasi!)

Tijd om te gaan zou je denken. Helaas de Bolivianen hebben weer iets gevonden om boos over te zijn. De president en de burgemeester zijn het niet eens over iets. Dus gaat iedereen de straat op. Helaas geen bussen voor ons. Die huidige president is best grappig. Hij heeft een paar weken geleden voorgesteld om condooms af te schaffen omdat Bolivia 2 keer zo groot is als Duitsland, maar er wonen maar 10 miljoen mensen. Tijd om daar wat aan te doen! Om dit nog meer te bevorderen heeft hij ook voorgesteld om (jonge) vrouwen die niet van plan zijn om zich voort te planten, extra belasting te laten betalen. Nadat de vrouwen ‘s nachts alle ramen van het paleis hebben ingegooid heeft hij sorry gezegd en het maar niet doorgevoerd. Zo slecht is onze Rutte/Wimlex nog niet toch?

Een dag later dan maar vertrokken, naar Coroico! 2,5 uur rijden vanaf La Paz. Coroico was gaaf! Maar dat vertellen we in het volgende verhaaltje! Omdat er geen verbinding is tussen Coroico en onze volgende bestemming zijn we weer terug naar La Paz gegaan en hebben we de bekendste ruïnes van Bolivia bezocht: Tiwanaku. Het is op zich wel mooi maar na al die mooie dingen die we gezien hebben in Peru zijn we een beetje verwend. Tevens voelt het niet fijn om 8 keer zo veel te betalen dan een lokale en een engels sprekende gids 20% duurder is dan een Spaanse. (terwijl het dezelfde personen zijn……)  Maar goed we hebben wat foto’s gemaakt en we hebben weer een tempel van de zon en maan bezocht. Jeeeejj.. Tijd om  La Paz echt te verlaten.. tijd voor Cochabamba!

Besos!

1 Reactie op La Paz

  1. paulhassink schreef:

    Mooi mijnavontuur meegemaakt! Enjoy your trip!

    Ciao,
    Roos en Paul Hassink

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>